sobota, 8. februar 2014

Prebrano #3


  • Margaret Atwood, ZADNJI ČLOVEK (Oryx and Crake, 2003)

joker.si

Jetiju (oziroma Jimmy-ju) v življenju ni ravno z rožicami postlano. Večino časa preživi na leseni ploščadi, ki si jo je postavil na drevesu in se zavit v rjuho bojuje z neznosno vročino, piki komarjev in raznimi bolj ali manj nevarnimi živalmi. Borne dnevne obroke v obliki konzerv, čokoladnih ploščic in občasnega sadja mu enkrat tedensko popestri pečena riba, ki mu jo prinesejo Kosci – nova genetsko spremenjena rasa "izpopolnjenih ljudi", osvobojena vseh človeških napak in slabosti. Med dogodke Jetijeve sedanjosti se vrivajo njegovi spomini na preteklost, iz katerih izvemo kako je pristal tu kjer je in kaj približno se je zgodilo. Seznanimo se z njegovim otroštvom in mladostjo, njegovim prijateljem Koscem in ljubeznijo Oryx.
Zgodba me je sprva precej potegnila vase, potem pa se mi je kar hitro začela malo vleči. Najbolj sem "uživala" v zgodbi Jetijeve sedanjosti, ki žal predstavlja manjši del knjige, deli kjer se vrača v preteklost pa sicer niso bili slabi, ampak meni nekoliko manj zanimivi, na trenutke mogoče malo dolgovezni. 
Kakorkoli, knjiga se vseeno hitro bere in jo priporočam predvsem vsem tistim, ki jim je všeč postapokaliptična tematika.



Ni komentarjev:

Objavite komentar